Dit Wedstrijdreglement is door de leden tijdens de Technische Algemene Ledenvergadering op dinsdag 05 september 2023 goedgekeurd.
Het originele (papieren) Wedstrijdreglement is op dinsdag 05 september 2023 ondertekend door de Voorzitter een de Secretaris.
Algemene bepalingen
Algemeen
- Alle wedstrijden zijn onderhevig aan de regels van de Nederlandse Bridge Bond (inclusief de erkende spel- en alerteerregels).
Systemen en systeemkaarten - Ieder paar wordt geacht twee volledig ingevulde systeemkaarten te gebruiken, welke op verzoek van de tegenpartij ter beschikking dienen te worden gesteld.
- Blanco systeemkaarten worden op aanvraag door de secretaris verstrekt.
- Wanneer een paar zonder systeemkaart(en) aan de speeltafel verschijnt kan de tegenpartij om arbitrage vragen. Bij een hieruit voortvloeiend nadeel zal de Arbiter een beslissing nemen om dit zo goed mogelijk te corrigeren.
Wedstrijdschema - Per seizoen (september tot mei/juni) bestaat de (paren)competitie uit twee of vier periodes. Het totaal aantal zittingen van een seizoen wordt zo gelijkmatig mogelijk verdeeld over de periodes. (Dit bepaalt het Bestuur in overleg met de Wedstrijdleiders/Technische Commissie.)
- De lijnindeling van de eerste zitting van de eerste competitieperiode wordt bepaald door de eindstand van de voorgaande competitie.
De lijnindeling van de eerste zitting van de volgende competitieronde wordt bepaald door de eindstand van de voorafgaande periode. Nieuwe paren worden ingedeeld naar inzicht van de Wedstrijdleiding. Dit betekent: Als er vier periodes zijn, wordt de lijnindeling van de eerste zitting van de tweede, c.q. 3e, c.q. 4e periode bepaald door de eindstand van de voorgaande periode. - In principe blijft tijdens iedere periode de lijnindeling ongewijzigd.
- Als er met meerdere lijnen gespeeld wordt, worden de paren aan het begin van een periode zo gelijkmatig mogelijk over de lijnen verdeeld.
- Als er meer dan één lijn is, vindt aan het einde van iedere periode promotie en degradatie plaats:
– Vanuit een lagere lijn promoveren twee paren.
– Vanuit een hogere lijn degraderen twee paren. - Om in aanmerking te komen voor promotie dient per periode minimaal 70% van de zittingen te zijn gespeeld. Onafhankelijk van het aantal gespeelde zittingen kan men degraderen.Aanvullend voor de dinsdag-competitie geldt:
De uitkomst van de aanwezigheidsberekeningen wordt naar beneden afgerond. Bijvoorbeeld: Bij 16 zittingen wordt 11,2 afgerond op 11. - Dispensatie van degradatie wordt verleend als vooraf aan de Wedstrijdleiding bekend gemaakt is dat er vijfmaal of meer, niet gespeeld zal worden.
- Meesterpunten worden per zitting toegekend.
- Als daar aanleiding voor is kan de Wedstrijdleiding in de loop van het seizoen het aantal zittingen en/of de grootte van de lijnen wijzigen in overleg met het Bestuur. Dit wordt dan vóor of aan het begin van de betreffende periode aan de leden medegedeeld.
Arbitrage - Bij het begin van iedere zitting wordt voor iedere lijn de Arbiter bekend gemaakt.
- Bij ieder (vermeend) probleem wordt de Arbiter geroepen. Het inroepen van arbitrage is ter bescherming van spelers en spel en mag nimmer worden opgevat als een belediging!
Invoeren en controleren van scores - Noord voert het te spelen contract, de uitkomst en het resultaat in op de Bridgemate. Oost controleert en accordeert het spelnummer, het gespeelde contract, de uitkomst en het resultaat.
- Beide paren zijn aansprakelijk voor het correct invoeren van de scores.
Speeltijd en Naspelen - De speeltijd per ronde is dertig minuten, exclusief een wisseltijd van twee minuten. Spellen mogen niet worden nagespeeld, tenzij de Wedstrijdleiding toestemming heeft gegeven.
Vier minuten voor het verstrijken van de speeltijd geeft de tijdklok een signaal. Er mag dan niet meer aan een nieuw spel worden begonnen. Als spelresultaat dient ‘Niet Gespeeld’ te worden ingevoerd.
Invallers en Combiparen - Een invaller is een speler die niet in de competitie meespeelt.
- Als één van de spelers van een paar de volgende zitting verhinderd is en de ander wél wil spelen, dient dit zo snel mogelijk aan de Wedstrijdleiding kenbaar te worden gemaakt, zodat “loslopers” zo goed mogelijk gecombineerd kunnen worden.
-
Hoewel het de voorkeur heeft dat een invaller een clublid is, kunnen spelers eventueel met een zelf gezochte invaller van buiten de club spelen. Dit dient tijdig aan de Wedstrijdleiding kenbaar te worden gemaakt.
- Een invaller kan een clublid zijn dat op een andere avond speelt.
Als de speler van het oorspronkelijk paar de score niet willen laten meetellen, dient dit vóóraf aan de Wedstrijdleiding kenbaar gemaakt te worden.
- Bij afwezigheid van een speler bij twee paren, al dan niet in dezelfde lijn, wordt een combipaar gevormd. Als een combipaar bestaat uit spelers vanuit verschillende lijnen, wordt het combipaar ingedeeld in de hogere lijn. In andere gevallen wordt in de eigen lijn gespeeld. Beide spelers van een combipaar hebben het recht om vóoraf bij de Wedstrijdleiding te melden de score niet te willen laten meetellen.
Combitafel
- Bij een oneven aantal paren in één lijn komt er een stilzit in die lijn. De Wedstrijdleiding zal proberen het aantal stilzit’s in het seizoen zo eerlijk mogelijk te verdelen over alle paren.Aanvullend voor de dinsdag-competitie geldt:
Bij een oneven aantal paren in twee lijnen, wordt aan de zogenaamde combi-tafel, ook wel kruistafel of wisseltafel, gespeeld. Daarbij speelt de stilzit van de ene lijn tegen de stilzit van andere lijn. Het paar uit de hogere lijn zit dan Noord/Zuid. Er wordt gespeeld met apart geschudde spellen die niet op de andere tafels worden gespeeld.(Toelichting: Met een combitafel speelt een paar slechts één ronde tegen een zwakker of sterker paar gedurende de ronde waarin men eigenlijk een stilzit zou hebben. De stilzitparen vanuit dezelfde lijn spelen óf als Noord/Zuid óf als Oost/West. Dat zij dan een sterkere of een zwakkere tegenstander treffen is niet belangrijk, omdat de paren uit dezelfde lijn met elkaar worden vergeleken.)
Aanvullend voor de donderdag-competitie geldt:
Bij een oneven aantal paren in twee lijnen kan de wedstrijd leiding de twee dreigende stilzit’s opheffen door voor die zitting één paar door te schuiven naar een hogere- of lagere lijn met, voor zover mogelijk, evenveel paren in beide lijnen.
Kampioenen - Aan het eind van elke periode worden als volgt rankingpunten toegekend:
– voor de hoogste lijn (de A-lijn): 1 punt voor nummer 1, 2 punten voor nummer 2, enzovoorts.
– voor de eventuele B-lijn (bijvoorbeeld bij 12 paren in de A-lijn): 13 punten voor nummer 1, 14 punten voor nummer 2, enzovoorts.
– enzovoorts.
De rankingpunten worden ononderbroken over de lijnen doorgeteld. Het hoogste paar in een volgende lijn krijgt als rankingpunt “het rankingpunt van het onderste paar in de hogere lijn + 1”. - Periodekampioen is het paar dat in een lijn aan het einde van de periode, gemiddeld het hoogste scoringspercentage heeft. Dit paar dient in die periode minimaal 70% van de zittingen te hebben gespeeld, waarvan minimaal 55% van de zittingen als vast paar.
Aanvullend voor de dinsdag-competitie geldt:
De uitkomst van de aanwezigheidsberekeningen wordt naar beneden afgerond. Bijvoorbeeld: Bij 16 zittingen wordt 11,2 afgerond op 11 en wordt 8,8 afgerond op 8. -
Clubkampioen is het paar dat gemiddeld over alle periodes qua positie als hoogste staat op de totale ranglijst. Dit paar dient iedere periode minimaal 70% van de zittingen te hebben gespeeld, waarvan minimaal 55% van de zittingen als vast paar.
Bij gelijk eindigen qua positie, bijvoorbeeld: Twee of meer paren hebben aan het einde van de competitie hetzelfde aantal ranking punten, dan geeft het gemiddelde scoringspercentage de doorslag.Aanvullend voor de dinsdag-competitie geldt:
De uitkomst van de aanwezigheidsberekeningen wordt naar beneden afgerond. Bijvoorbeeld: Bij 16 zittingen wordt 11,2 afgerond op 11 en wordt 8,8 afgerond op 8. - Slemkampioen is het paar met de meeste slempunten aan het einde van het seizoen. Indien meerdere paren een gelijk aantal slempunten heeft, is het paar met de hoogste totale slemscore de winnaar.
- De Wedstrijdleiding is verantwoordelijk voor het opmaken van de ranglijst(en).
Aanvang van de zittingen, aanwezigheid en afmelden -
De ’avondzitting’ begint om 19.45 uur. Afwezigheid wordt bij voorkeur een week vooraf middels de agenda gemeld bij de Wedstrijdleiding, maar uiterlijk op de speelavond vóór 17.00 uur. Minstens één speler van een paar wordt geacht om 19.30 uur aanwezig te zijn teneinde de Wedstrijdleiding gelegenheid te geven nog tijdig een nieuwe indeling te kunnen maken.
-
Een eventuele ’middagzitting’ begint om 13.45 uur. Afwezigheid wordt bij voorkeur een week vooraf middels de agenda gemeld bij de Wedstrijdleiding, maar uiterlijk op de speeldag vóór 11.00 uur. Minstens één speler van een paar wordt geacht om 13.30 uur aanwezig te zijn teneinde de Wedstrijdleiding gelegenheid te geven nog tijdig een nieuwe indeling te kunnen maken.
- Spelers/paren die door omstandigheden op de speelavond/middag, te laat of niet kunnen komen, dienen de Wedstrijdleiding zo spoedig als mogelijk te informeren.
- Niet gemelde afwezigheid wordt bestraft met een vast (lager) percentage.
Continuïteit partnerschap - Gedurende de competitie kunnen uitsluitend met instemming van de Wedstrijdleiding, andere partnerships worden gevormd.
Roken - Binnen het gebouw mag niet gerookt worden. Spelers die zich dus buiten het gebouw een rookpauze permitteren, behoren zich bij de aanvang van een nieuwe ronde op tijd aan de speeltafel te melden. Bij niet naleving van deze regel worden de tegenspelers geacht arbitrage in te roepen.
ClubreglementenSpelen met een invaller van binnen de club
- Als gespeeld wordt met een clublid dat niet meespeelt in de betreffende competitie, wordt dit clublid gezien als invaller van binnen de club. De speler van het oorspronkelijk paar krijgt gewoon de behaalde score. De invaller verkrijgt hoogstens meesterpunten.
Als gespeeld wordt met een clublid dat wél meespeelt in de betreffende competitie, wordt een combipaar gevormd.
Spelen als combipaar - Voor de dinsdag-competitie geldt:
Indien de spelers van een combipaar uit verschillende lijnen komen, telt voor de speler die in een hogere lijn deelneemt dan waarin hij/zij gewoonlijk speelt, als ondergrens zijn/haar laagst behaalde eigen score.Voor de donderdag-competitie geldt:
De behaalde score telt in de eigen lijn met als onder-/bovengrens de laag/hoogst behaalde eigen score van dat paar in die periode.
Spelen met een invaller van buiten de club - Het paar krijgt minimaal 45% en maximaal 55%.
Spelen aan een combitafel - Ingeval van een stilzit in twee lijnen kan de Wedstrijdleider een combitafel formeren.
Afwezigheid (deze bepalingen gelden per periode) - Indien een paar zonder kennisgeving afwezig is, wordt de score van 35% toegekend.
- Indien men wegens een clubverplichting afwezig is, wordt het EG toegekend.
- Voor de dinsdag-competitie geldt:
Indien een paar de allereerste zitting met kennisgeving afwezig is, wordt het paar de voorlopige score van 42% toegekend. Nadat een volgende zitting is gespeeld, wijzigt het NBB-rekenprogramma de voorlopige score automatisch in het EG met een maximum van 53% en een minimum van 42%. - Voor de dinsdag-competitie geldt:
Indien een paar de eerste zitting wél aanwezig is en tijdens een latere zitting voor de eerste maal met kennisgeving afwezig is, wordt het paar het EG met een maximum van 53% en een minimum van 42% toegekend.
Indien een paar meerdere zittingen met kennisgeving afwezig is, wordt het paar vanaf de tweede zitting het EG minus 5% toegekend met een maximum van 48% en een minimum van 42%. Deze regel geldt tot en met de laatste zitting van diezelfde periode. - Voor de donderdag-competitie geldt:
Bij afwezigheid met kennisgeving krijgt het paar de eerste keer het EG en daarna EG -1%, EG -2%, EG -3%, enz., toegekend.
Rekenmethodes - Laagste scores worden niet weggelaten.
Slemcompetitie - Voor ieder geboden én gemaakt klein slem, wordt één slempunt toegekend. Voor ieder geboden én niet-gemaakt klein slem, wordt één slempunt van het verzamelde aantal slempunten afgetrokken.
- Voor ieder geboden én gemaakt groot slem, worden twee slempunten toegekend. Voor ieder geboden én niet-gemaakt groot slem, worden twee slempunten van het verzamelde aantal slempunten afgetrokken.
Slotbepalingen -
De Wedstrijdleiding beheert het Wedstrijdreglement en is daarover verantwoording verschuldigd aan het Bestuur. De Wedstrijdleider draagt er zorg voor dat tijdens de zittingen de in het Wedstrijdreglement vastgelegde bepalingen correct worden toegepast.
- Bij onenigheid over de toepassing van het Wedstrijdreglement beslist de Wedstrijdleiding.
- Het Wedstrijdreglement is voor onbepaalde tijd van kracht. Eventueel noodzakelijke aanpassingen van het Wedstrijdreglement worden ter goedkeuring voorgelegd aan de leden.
- Dit Wedstrijdreglement is vanaf 1 september 2023 van kracht voor Bridgeclub Purmerend.
- Met de aanvaarding van dit Wedstrijdreglement vervallen alle voorgaande versies.

Afmelden voor een clubavond
Afmelden voor een clubavond kan op twee manieren: Bij voorkeur vóóraf afmelden in de...

Winnaars ALV Wisselbeker Bridgeclub Purmerend (25 februari 2025)
Op 25 februari 2025 is na afloop van de Algemene Ledenvergadering traditiegetrouw voor de 5 e keer...

Definitieve Wedstrijdkalender 2024/2025
Klik op de link hieronder voor de definitieve wedstrijdkalender Bridgeclub Purmerend 2024/2025.